ÆRØXPRESSEN

Velkommen til Ærø

Ærø er en ø og et levende helårssamfund beliggende i Det Sydfynske Øhav, hvor tiden på én gang står stille og flyver afsted. Her kan man kan puste ud og trække frisk havluft ind igen. Øen emmer af maritim autenticitet, der inviterer dig til at gå på opdagelse.

Her finder du alt fra gourmetrestauranter til grillpølser, cykel- og vandrestier i en betagende og frodig natur, skønne sandstrande og et varieret handelsliv. Og uanset om du sover bedst i et shelter i vandkanten; i en blød hotelseng – eller noget midt i mellem, så kan du finde det på Ærø. Læs mere og find inspiration til gode oplevelser på www.visitaeroe.dk

SKAL DU TIL ELLER FRA ÆRØ?

Book din tur her

Bymiljøerne i Marstal, Ærøskøbing og Søby er meget forskellige, men alle yderst autentiske og stemningsfulde.

150

km cykelruter

5.958 

fastboende på Ærø

320.000

glade turister årligt

80

km kystlinje

OPLEV ÆRØS SMUKKE NATUR

På rundtur på Ærø

Ærø til fods, på cykel eller med gratis bus

Ærø til fods, på cykel eller med gratis bus

Hvordan du vil opleve Ærø er helt op til dig. Vi vil blot sige, at vælger du cykel eller vandresko, så er intet sted så fint som Ærø. På cykel kan du naturligvis følge de officielle cykelruter 91 og 92 eller national cykelrute 8, men alle småveje er meget cykelvenlige og fører dig forbi de smukkeste steder på Ærø med udsigt til enten Østersøen eller det Sydfynske Øhav. Til fods kan du vælge den berømte Øhavssti, der starter i Søby på Ærø og slutter i Falsled på Fyn, 220 kilometer smuk natur eller du kan vandre ad den mærkede Kyststi Ærø rundt. Vil du helst nyde det skiftende landskab fra en bus, så lad blot rejsekortet blive hjemme. På Ærø er busserne gratis, og du kan hoppe af og på som det passer og opleve alle øens hyggelige landsbyer og gårdbutikker. Vi garanterer smuk natur, kyster, åbent land, bakker og snoede veje om du er til fods, på cykel eller med bus. Find inspiration til dine ture på vandre- og cykelkortet over Ærø:

Voderup Klint

Voderup Klint

”Det er som at stå på trinene i et gigantisk amfiteater, hvor havet er arenaen”. Sådan beskrives Voderup Klint i Achton Friis’ ”De danskes Øer” fra 1921. Voderup Klint er da også en af Ærøs største naturoplevelser med sin helt særlige geologi med skredterrasser, der ligner store trappetrin. Klinten er 33 meter høj og 3,5 km lang og er hjemsted for sjældne arter som billen Stor Guldløber som i Danmark formentlig kun findes lige netop her. Se hvor du finder Voderup Klint på

Skjoldnæs Fyr

Skjoldnæs Fyr

Skjoldnæs Fyr er en ældre sag fra 1881 bygget i bornholmsk granit, 22 meter høj og placeret omtrent 32 meter over havet. Ved siden af det smukke fyrtårn ligger den gamle fyrmesterbolig som i dag er hjemsted for Ærø Golf Klub. Til den anden side er en fordybning, kaldet Dronningens Hule. Sagnet lyder, at sønnen af Kong Ure og kongen af Lyøs datter blev gift, men da det nygifte par sejlede fra Ærø løb de ind i en kraftig efterårsstorm. I stormen forliste skibet og det unge par druknede. Dronningens lig drev i land ved Skjoldnæs, hvor hun blev begravet og deraf stammer altså navnet Dronningens Hule.

Ærø Bryggeri

Ærø Bryggeri

De større danske øer har alle efterhånden deres eget lokale bryggeri og Ærø er ingen undtagelse. Ærø Bryggeri, tidligere Rise Bryggeri, har et bredt ølsortiment med bl.a. Hertug Hans, Tangøl, Påske Ale og Grolle Pilsner samt adskillige økologiske varianter. Tag til ølsmagning på bryggeriet eller spis en dejlig frokost i bryggeriets café i sommermånederne.

Sankt Albert

Forsvarsanlæg og Kirke

Sankt Albert Forsvarsanlæg og Kirke

Når man befinder sig ved Sankt Albert er det ikke svært at forestille sig røvere, der nærmer sig ad søvejen, mens ærøboerne bevogter øen. Med fundet af skelletter med flækkede hovedskaller og manglende arme og ben tyder det nemlig på, at udefrakommende har forsøgt at indtage befæstningen på deres plyndringstogter, men som det beskrives i en artikel fra Fyns Amts Avis lykkedes det vidst aldrig de fremmede at trænge ind. ”Der er nemlig ikke spor efter brand, som ville være det første krigeriske træk fra fjendtligtsindede kræfter. Ærøboerne stod ubesejret”. Tæt på Sankt Albert ligger Havsmarken, hvor man mener en større vikingeboplads har været, et stoppested mellem Hedeby og de baltiske lande.

Marstal Søfartsmuseum

Marstal Søfartsmuseum

”En maritim oplevelse i søstærke omgivelser” er lige præcis hvad du får på Marstal Søfartsmuseum. Alle burde unde sig et besøg her, hvis man er det mindste historie- eller søfartsinteresseret eller bare elsker at gå på opdagelse. Museet tager dig med på en rejse gennem dansk søfartshistorie fra 1600-tallet til i dag og vores egen færge er endda at finde på museet. Udover modellen af ÆrøXpressen er vores favoritelementer hjembragte sager fra de 7 verdenshave. Find åbningstider og anden praktisk information på nedenstående link.

Søbygaard

Søbygaard

Søbygaard blev opført omkring år 1580 som jagtslot af Hertug Hans den Yngre. Herregården er en af de mindste i Danmark, men stedet byder stadig på en spændende historie og har naturligvis også sin egen ”hvide dame”. Koncertsalen er udsmykket med forlæg til kirkemosaiker af kunstneren Sven Havsteen-Mikkelsen. På Søbygaard afholdes Søbygaardkoncerterne og Ærø Festspil. Du kan desuden tage familie eller skoleklasse med til Søbygaard, hvor I kan lave en række Kys Frøen-aktiviteter med udgangspunkt i den ærøske natur og kulturarv.

Badehusene på Ærø

Badehusene på Ærø

I dag findes der 90 unikke badehuse på Ærø, 19 på Eriks Hale i Marstal og 71 på Vesterstrand i Ærøskøbing. De fleste stammer fra tiden efter 1920 og blev bygget som skærm mod nysgerrige blikke ved omklædning til badedragt. Men husene blev efterhånden også indrettet som en ramme om søndagsfrokost eller kaffe ved stranden. Husene er ikke sommerhuse og må derfor ikke benyttes til overnatning, men man kan jo godt nyde sommeren i huset til den lyse morgen. Læs husenes historie her...



Læs Ærø Guiden 2024

Bliv inspireret til dit ophold på Ærø. I Ærøguiden finder du alt, du har brug for at vide, når du skal til Ærø.

Fra overnatningsmuligheder og spisesteder til seværdigheder og skønne cykel- og vandreruter. 

BLIV INSPIRERET

Visit Ærø

Læs Ugeavisen Ærø

Bliv opdateret på, hvad der sker på Ærø. Se aktuelle arrangementer og læs de mange positive historier fra hele øen. 

Vidste du, at...

... en person, der bor i Ommel kaldes for Ommelit?

... man på Ærø hilser ved at ”slå med labben”, når man kører i bil.

Man løfter simpelthen højre hånd (eller pegefinger) fra rattet til hilsen.

Ærø har sine egne pandekager (Løwtens Paakar)? Du kan finde opskriften på den berygtede tykke og luftige sag her:

Se mere på www.visitaeroe.dk 

molen i Marstal Havn er over 1 kilometer lang og opført i civil ulydighed af marstallerne selv i en periode på 27 år fra 1825? 

Se mere på www.visitaeroe.dk

... Grolle er ærøsk for gråspurv, og marstallerne blev kaldt groller,

fordi de som gråspurve var overalt i verden.

... påsken er den største højtid på Ærø, ja endda større end jul. Påske lørdag flokkes ærøboere og ærøsindede på strandene og koger æg. Det er ikke sjældent, at man støder på beskeden ”Lukket. Vi koger æg” hos byens butikker på denne dag.